επι προσωπικού

Posted: Νοέμβριος 28, 2015 by Γεωργία Βαλωμένου in Uncategorized

16Για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια συμμετοχής μου στο ψηφοδέλτιο της παράταξης «Ενωτική Πρωτοβουλία» της Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, και μετά από ένα χρόνο που είμαι εκλεγμένη στο ΔΣ, αποφάσισα φέτος να μην συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο στις επερχόμενες εκλογές.
Ο λόγος δεν είναι στενά πολιτικός και δεν σχετίζεται άμεσα με την αποχώρησή μου από το ΣΥΡΙΖΑ.
Ο λόγος είναι ότι μέσα από την εμπειρία των τελευταίων χρόνων κατάλαβα ότι ο συνδικαλισμός, τουλάχιστον όπως τον γνώρισα, δεν μου ταιριάζει.
Δεν μου ταιριάζει να είμαι ο άνθρωπος στον οποίο απευθύνονται οι συνάδελφοι για να τους λύσει το μικρό ή μεγάλο πρόβλημά τους ή να τους απαντήσει τα ερωτήματά τους. Χωρίς να υποτιμώ τα πραγματικότατα προβλήματα ή αυτούς που τα θέτουν ή αυτούς που τα απαντούν, κάθε άλλο. Πιστεύω όμως στο τέλος της ανάθεσης, στην ενεργοποίηση όλων των συναδέλφων, στην από κοινού αντιμετώπιση.
Δεν αντέχω να συμμετέχω σε συνεδριάσεις με εκπροσώπους παρατάξεων που κατεβάζουν κομματικές γραμμές, που κάνουν προσχηματικούς διαλόγους, που δημιουργούν τεχνητές εντάσεις, που συμπεριφέρονται σαν να βρίσκονται σε τηλεοπτικό πανελ.
Το πρόβλημα μου με τον συνδικαλισμό είναι θεμελιακό και δεν περιορίζεται στο ότι ο λόγος του είναι ξύλινος, ότι τα συνθήματά του είναι ξεπερασμένα, ότι τα κείμενά του έχουν συντακτικά προβλήματα και οι αφίσες του είναι άτεχνες. Δεν κάνουμε τέχνη ούτε λογοτεχνία.
Θα με αφορούσε ένας συνδικαλισμός που έχει προτάσεις και όραμα, για την εκπαίδευση και την κοινωνία, ένας συνδικαλισμός που δεν είναι συντεχνιακός, που δεν χωράει προσωπικές ατζέντες, που δεν χρησιμεύει ως εφαλτήριο για κυβερνητικά αξιώματα, που δεν περιλαμβάνει συμφωνίες κάτω από τα τραπέζια και κομπρεμί.
Θα με αφορούσε ένας συνδικαλισμός που μπροστά στην εξαθλίωση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας θα έδινε ανυποχώρητους αγώνες, που θα πάλευε μέχρι τελικής πτώσης για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών. Τα προηγούμενα χρόνια ο συνδικαλισμός ναι μεν δεν ήταν αυτός που περιγράφω, ήταν όμως μέρος ενός ευρύτερου κινήματος που έφερε με τους αγώνες του την αριστερά στην εξουσία και μαζί την ελπίδα μιας άλλης πολιτικής.
Η ελπίδα αυτή ηττήθηκε. Σήμερα είναι δυσκολότερο από χθες να πείσουμε και να πειστούμε πως μπορούμε να συνεχίσουμε ένα αγώνα που έχει προοπτική και δυναμική.
Ρωτώ τους συντρόφους μου που παραμένουν στο ΣΥΡΙΖΑ: Είναι κοινή παραδοχή, για παράδειγμα, πως πολλά από τα προβλήματα της εκπαίδευσης οφείλονται στην υποχρηματοδότηση. Η υποχρηματοδότηση οφείλεται στο μνημόνιο. Αν το μνημόνιο είναι μονόδρομος γιατί να απεργήσουμε, γιατί να κάνουμε πορεία, γιατί να στηρίξουμε οποιαδήποτε συνδικαλιστική δράση; Επειδή απλά είμαστε συνδικαλιστές και αυτό είναι το αναμενόμενο να κάνουμε; Από αδράνεια; Μπορούμε να διεκδικούμε ανατροπή των μνημονιακών μέτρων και παράλληλα να στηρίζουμε την κυβέρνηση που τα υλοποιεί; Νομίζω πως όχι. Αυτός ο συνδικαλισμός δε με αφορά.
Δεν θα ήθελα όμως σε καμία περίπτωση να εκληφθεί αυτό που λέω ως απαξίωση του συνδικαλισμού γενικά. Γνώρισα σ’ αυτό το χώρο ανθρώπους που θαυμάζω και σέβομαι, που δουλεύουν με εντιμότητα και ανιδιοτέλεια για το καλό της δημόσιας εκπαίδευσης, που έχουν την ικανότητα να ασχολούνται με τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου, που αντέχουν να δίνουν την μάχη της σύνθεσης των απόψεων με τις άλλες παρατάξεις, που έχουν αγωνιστικότητα και ήθος. Δεν είναι όλοι αλλά είναι πολλοί. Τους αξίζει κάθε τιμή. Υπερασπίζονται με την δράση τους την ίδια την έννοια του συνδικαλισμού, όπως θα οφείλαμε να κάνουμε όλοι μας. Λυπάμαι που εγώ δεν έχω την δύναμη να ακολουθήσω το παράδειγμά τους.
Προς το παρόν παραμένω κοντά στην παράταξη αλλά στα μετόπισθεν. Ισως στο άμεσο μέλλον οι πολιτικές εξελίξεις με ξαναφέρουν στην πρώτη γραμμή ή με οδηγήσουν στην πλήρη απομάκρυνση. Μέχρι τότε έχω πολλά να σκεφτώ και να αναθεωρήσω, και βέβαια θα είμαι παρούσα στον αγώνα για το δημόσιο σχολείο – καθώς δεν αποδέχομαι τον μνημονιακό μονόδρομο αλλά συνεχίζω να διεκδικώ μια άλλη πολιτική και μια άλλου τύπου διακυβέρνηση.

Γεωργία Βαλωμένου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s