Δελτίο τύπου 1ου Φεστιβάλ Παιδείας

Posted: Μαρτίου 19, 2014 by Γεωργία Βαλωμένου in δράσεις για την παιδεία
Ετικέτες:

Το 1ο Φεστιβάλ Παιδείας πραγματοποιήθηκε το διήμερο 14 και 15 Μαρτίου στο 18ο Γυμνάσιο και Λύκειο Αθήνας. Συνδιοργανώθηκε από την Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας και την Ένωση Γονέων της 5ης Δημοτικής Κοινότητας και στηρίχτηκε από την Α’ ΕΛΜΕ Αθήνας, και τις Ενώσεις γονέων Γαλατσίου, Ν.Φιλαδέλφειας–N. Χαλκηδόνας, την 6η ΔΚ  Αθήνας και Κινήσεις Κατοίκων. Σύνθημα της διοργάνωσης ήταν «Η δημόσια παιδεία είναι δικαίωμα που βάλλεται και αυτό μας αφορά όλους» και στόχος του το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία.

Στο Φεστιβάλ παραβρέθηκαν συνολικά (στις διάφορες εκδηλώσεις) περισσότερα από 500 άτομα, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές.

Η πρώτη εκδήλωση του διημέρου (Παρασκευή 14/3) ήταν η συζήτηση με κύριους άξονες: το Νέο Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο, την Εκπαιδευτική Πολιτική γενικότερα (Υποχρηματοδότηση, Συγχωνεύσεις/Καταργήσεις Σχολείων, Ιδιωτικοποίηση) αλλά και τις Διαθεσιμότητες – Απολύσεις Εκπαιδευτικών (απολύσεις που έρχονται στις 22 Μαρτίου) και την Αξιολόγηση.

Ομιλητές ήταν ο Παύλος Χαραμής, πρόεδρος του  ΔΣ του ΚΕΜΕΤΕ/ΟΛΜΕ και ο Γρηγόρης Καλομοίρης, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ.

Ο Μπάμπης Κόκλας, πρόεδρος της Γ’ΕΛΜΕ Αθήνας έκανε μια σύντομη εισήγηση στην οποία έθεσε τους άξονες της συζήτησης  και εξήγησε πως το Φεστιβάλ Παιδείας γίνεται εν μέσω των απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου των εκπαιδευτικών με αιχμή το αίτημα ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ και στο πλαίσιο ενός διαρκούς αγώνα ενάντια στις απολύσεις, τον αυταρχισμό, τη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών και την αποδυνάμωση του σχολείου. Τόνισε ότι στον αγώνα τους αυτό οι καθηγητές έχουν δίπλα το γονεϊκό κίνημα, και καθώς η επίθεση αναμένεται να ενταθεί, καθοριστικής σημασίας θα είναι η ενότητα με τους γονείς και τους άλλους εργαζομένους.

Στην παρουσίασή του ο Π. Χαραμής  αναφέρθηκε στο Νέο Λύκειο και εστίασε στα εξής:

1.              Στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην εκπαίδευση οι οποίες ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της εκπαιδευτικής πολιτικής του ΟΟΣΑ και της ΕΕ δε στοχεύουν στη βελτίωσή της, αλλά  στη συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου, στη σύνδεσή του με την Αγορά, και στη μείωση του αριθμού σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών.

2.              Στο νόμο για το ΄΄Νέο΄΄ Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο και στις  πανελληνίου τύπου εξετάσεις από την πρώτη λυκείου, οι οποίες, καθώς δεν συνοδεύονται από ενισχυτικά και υποστηρικτικά μέτρα, θα γιγαντώσουν την παραπαιδεία, θα αυξήσουν τη μαθητική διαρροή και θα αποκλείσουν από τη β/βάθμια εκπαίδευση τα παιδιά που προέρχονται από τα χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα, στέλνοντάς τα στη μαθητεία.

3.              Στην υποχρηματοδότηση, το κλείσιμο και την ιδιωτικοποίηση τομέων της τεχνικής εκπαίδευσης,  και στη  μαθητεία-ανασφάλιστη- απλήρωτη εργασία των ανήλικων μαθητών.

 

Ο Γ.Καλομοίρης επικέντρωσε στο ζήτημα των απολύσεων, στην άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, και στην επιχειρούμενη ΄΄αξιολόγηση΄΄ των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων, που θα οδηγήσουν στην κατηγοριοποίηση, τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις σχολείων, στη μισθολογική-βαθμολογική καθήλωση και τη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, από τους οποίους 15.000 θα οδηγηθούν στην απόλυση σύμφωνα με τις ποσοστώσεις του νέου νόμου του Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης.Επισήμανε ότι η επίθεση ενάντια στα δημόσια αγαθά και ιδιαίτερα στην Παιδεία είναι ολομέτωπη, και τη μόνη απάντηση μπορεί να τη δώσει ένα ενωτικό-παλαϊκό κίνημα ανατροπής των πολιτικών κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ που ρημάζουν τον τόπο και το λαό μας.

Στην συνέχεια έγιναν σύντομες παρεμβάσεις και τοποθετήσεις από εκπροσώπους φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας, συναδέλφους και γονείς, Μεταξύ αυτών ήταν:

Ο Δημήτρης Διοίλης  (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων), ο Ανδρέας Θεολόγου (πρόεδρος της ΄Ενωσης Γονέων 5ης ΔΚ Αθήνας), ο Κώστας Δικαίος (από την Ένωση Γονέων Γαλατσίου), ο Βάσος Κωνσταντινίδης (πρόεδρος της ΄Ενωσης Γονέων Ν.Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας), ο Χρήστος Ρουμπάνης (της Κίνησης Κατοίκων).

Ακολούθησε η παράσταση «Ο Matti και ο Φακός» της Θεατρικής Ομάδας της Πολιτιστικής Λέσχης της ΟΛΜΕ, με τίτλο «HIMMELWEG– Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ» του HuanMayiorka, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Ζαφείρη. Πήραν μέρος και συνδιαμόρφωσαν την παράσταση οι εκπαιδευτικοί: Δώρα Ανδρίκου, Μαρία Δημητρίου, Ελένη Ζαγκούτη, ΄Αρης Καλίτσης, Αλίκη Κανέλη, Μαρία Καραπιπέρη, Κώστας Κουβαρδάς, Νάση Κουτσουμάνη, Ευγενία Κουσμίνα, Αφροδίτη Πεβερέτου, Κώστας Πετρίδης, Μάρω Σαρίφ, Ελευθερία Σταυρακάκη, Κατερίνα Στέφη.  

(Από το πρόγραμμα της παράστασης : Με αφορμή ένα ιστορικό γεγονός του 1944 ο συγγραφέας γράφει ένα έργο για τη  σημερινή πραγματικότητα και για το  σύγχρονο πολίτη που αρνείται  «να σπρώξει την πόρτα» και να δει με τα μάτια του τη φρίκη. Τον πολίτη που αρκείται σε αυτά που του δείχνουν και σε όσα καθησυχάζουν την συνείδησή του. <<ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ>>:  )

Η δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ (Σάββατο 15/3) ξεκίνησε με το χαιρετισμό του Προέδρου της 5ης Δ.Κ. Αθήνας, που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην άμεση αναγκαιότητα της συλλογικής δράσης για την προστασία του δικαιώματος της δημόσιας-δωρεάν παιδείας με τον κοινό αγώνα εκπαιδευτικών και γονιών.

Ακολούθησε η  παράσταση της  Ακτιβιστικής Ομάδας Θεάτρου του Καταπιεσμένου «Μικρές σκηνές καθημερινής βίας ΙΙ: Μπορεί να μη γίνει και τίποτα…»

Εμψύχωση – Σκηνοθεσία:  Χριστίνα Ζώνιου, Νάγια Μποέμη. Ηθοποιοί: Αλέξανδρος Γκόμεζ, Παντελής Ζαφειρίου, Κατερίνα Καλογερά, Μαρία-Άρτεμις Κολλινιάτη,  Σέργιος Κομπόγιωργας, Μπάμπης Κουτουνίδης, Πέπη Μαργιόλη, Ήρα Παπαγεωργίου, Γιάννα Παπαδοπούλου, Ναντίνα Τσέκερη.

(Η παράσταση αποτελεί Θέατρο Φόρουμ που χρησιμοποιείται ως μέθοδος πολιτιστικού ακτιβισμού, με σκοπό την ενδυνάμωση κοινωνικών ομάδων, την ανατροπή της καταπίεσης και την κοινωνική αλλαγή. Bία, αναδυόμενος φασισμός, ρατσισμός, «κλιμακούμενες» εντάσεις στην καθημερινότητα, φόβος ως συνέπεια όλων των παραπάνω, συνθέτουν τη δράση.)

Η διαδραστική συμμετοχή του κοινού ήταν μεγάλη και θερμή.

Το Φεστιβάλ συνεχίστηκε με συναυλία των μαθητικών συγκροτημάτων που πλαισιώθηκε από μαθητικό κοινό. Πήραν μέρος τα συγκροτήματα:

ACOUSTIK4
ΗΧΩΑΠΟΣΚΙΑΘΟΥ
SUBTLE APPROACH

 

Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά όλους όσοι συμμετείχαν στο 1ο Φεστιβάλ Παιδείαςκαι διαβεβαιώνουν πως θα προσπαθήσουν να το επαναλάβουν και την επόμενη χρονιά, γιατί ενωμένοι και σε συνεργασία, γονείς μαθητές και καθηγητές, πρέπει να διεκδικήσουμε το σχολείο και την κοινωνία που θέλουμε.

 

Γ’ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 5ΗΣ Δ.Κ. ΑΘΗΝΑΣ

Δείτε και την ανακοίνωση της Ενωσης Γονέων, εδώ

και σχετικό άρθρο του Βιβλιοθηκάριου που δημοσιεύτηκε στην «Αυγή», εδώ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s