28η Οκτώβρη: μέρα τιμής και μνήμης – Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας

Posted: Οκτώβριος 25, 2013 by Δώρα Ξυπολιά in Uncategorized
Ετικέτες: ,

28η Οκτώβρη: μέρα τιμής και μνήμης

     Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΜΠΝΕΕΙ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΕΙ.

Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, Αμερική και Ευρώπη μαστίζονταν  από  μια παρόμοια με τη σημερινή καπιταλιστική οικονομική κρίση, που ξεκίνησε με το Κραχ του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης το 1929. Μέσα από την εξαθλίωση και τη φτώχεια  των λαών που ακολούθησε, και που συνοδευόταν από τον ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών κρατών για την αναδιανομή κερδών, αγορών και συνόρων, αναδύθηκαν και φούντωσαν στην Ευρώπη εθνικιστικές και φασιστικές ιδεολογίες. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, και στην Ελλάδα, καταργήθηκαν τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών, και επιβλήθηκαν δικτατορικά καθεστώτα, με κυριότερα αυτό του φασίστα Μουσολίνι στην Ιταλία, και του ναζιστή Χίτλερ στη Γερμανία, που συμμάχησαν ξεκινώντας μια επιθετική κατακτητική πολιτική η οποία οδήγησε στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο με κύριους αντιπάλους τις δυνάμεις του  ΄Αξονα, τους  Άγγλο- Γάλλους και τη Σοβιετική ΄Ενωση. Σ΄ αυτά τα πλαίσια, ο δικτάτορας Μουσολίνι, έχοντας κατακτήσει την Αλβανία το 1939, ζήτησε το 1940 την παράδοση της Ελλάδας από τον αγγλόφιλο φασίστα Μεταξά, που  με τη στήριξη της αστικής τάξης και του βασιλιά είχε επιβάλει μια στυγνή δικτατορία στη χώρα μας από το 1936.

Toν Οκτώβρη του 1940, ο ελληνικός λαός ήταν αυτός που χάραξε με το αίμα του το  ΟΧΙ  στα βουνά της Πίνδου απωθώντας τους ιταλούς κατακτητές και αρχίζοντας ένα τιτάνιο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα που αποτέλεσε μια από τις ενδοξότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Η  νικηφόρα επέλαση των ελλήνων φαντάρων εξανάγκασε το Χίτλερ να στείλει τις σιδερόφρακτες λεγεώνες του για να εισβάλλουν  από τη Μακεδονία στη χώρα μας. Και ενώ οι μάχες στα μακεδονικά οχυρά μαίνονταν και ο ελληνοϊταλικός πόλεμος συνεχιζόταν, η μεταξική στρατιωτική ηγεσία έσπευσε να παραδώσει τη χώρα άνευ όρων στους κατακτητές και η πολιτική ηγεσία μαζί με το βασιλιά το έσκασαν στην κατεχόμενη από τους Άγγλους Αίγυπτο, εγκαταλείποντας το λαό στην τύχη του. Ακολούθησε ο διαμελισμός της χώρας μας σε μια τριπλή φασιστική κατοχή, Ιταλική, Γερμανική και Βουλγάρικη,  η καταλήστευση του εθνικού πλούτου και η εξόντωση του λαού μας για 4 εφιαλτικά χρόνια. Το φοβερό  χειμώνα του 1941-42, τουλάχιστον 300.000 έλληνες πέθαναν από την πείνα. Χιλιάδες άνθρωποι, και ανάμεσά τους 50.000 ελληνοεβραίοι της Θεσσαλονίκης στάλθηκαν  στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξοντώθηκαν. Δεκάδες χωριά  κάηκαν και δολοφονήθηκαν όλοι τους οι κάτοικοι. Οι εκτελέσεις στην Καισαριανή και το Χαϊδάρι, ήταν καθημερινές και μαζικές. 49.000 πατριώτες εκτελέστηκαν γιατί αγωνιζόντουσαν για τη λευτεριά.

Σ΄ αυτές τις εφιαλτικές ώρες που περνούσε η πατρίδα μας, υπήρξαν έλληνες που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές, οι γνωστοί δοσίλογοι. Αυτοί  δημιούργησαν τα τάγματα ασφαλείας που εξυπηρετούσαν πολιτικά τα συμφέροντα των γερμανών, κατέδιδαν τους αγωνιστές ή φρόντιζαν με τη μαύρη αγορά να πλουτίζουν σε βάρος του λαού μας που λιμοκτονούσε. Και από την αστική τάξη προέρχονταν όσοι στελέχωναν τις κατοχικές κυβερνήσεις για να εξυπηρετήσουν τη δική τους πατρίδα, ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ. Ήταν οι συνεργοί στα εγκλήματα του φασισμού και του ναζισμού που αιματοκύλησε την Ελλάδα.

Ο ελληνικός λαός  όμως τράβηξε το δικό του δρόμο της αντίστασης. Άλλοτε αυθόρμητα κι ανοργάνωτα (όπως ήταν το  κατέβασμα της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη από τους φοιτητές  Μανώλη Γλέζο και  Λάκη Σάντα) κι  άλλοτε συντεταγμένα και μαζικά με διαδηλώσεις και απεργίες.

Το Σεπτέμβρη του ΄41 με πρωτοβουλία του ΚΚΕ ιδρύθηκε στην Αθήνα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ), η μεγαλύτερη και μαζικότερη αντιστασιακή οργάνωση, που συσπείρωσε την πλειοψηφία του λαού μας και  που με  ένοπλο σώμα του τον ΕΛΑΣ (με  διοικητή το Στέφανο Σαράφη και καπετάνιο τον Άρη Βελουχιώτη) απελευθέρωσαν με αιματηρό και κοπιώδη αγώνα το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας και το οργάνωσαν (ΠΕΑΕΑ), δημιουργώντας εστίες λαϊκής εξουσίας. Το 1943 ιδρύθηκε  η θρυλική ΕΠΟΝ (Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων) που συσπείρωσε στις γραμμές της την πλειοψηφία της ελληνικής νεολαίας. 640.000 νέοι και νέες, με ιδανικά τους τον αγνό πατριωτισμό, την εθνική ανεξαρτησία και το διεθνισμό, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ελευθερία, φώτισαν τα σκοτάδια του φασισμού με τον  ηρωισμό και την αυτοθυσία τους.

Τον Οκτώβρη  του 1944, μετά τις μεγάλες επιτυχίες της ελληνικής αντίστασης, η Ελλάδα απελευθερώθηκε από τη γερμανική κατοχή. Τον επόμενο χρόνο  η  Γερμανία αναγκάστηκε να παραδοθεί  άνευ όρων. Σ΄ αυτό συνέβαλαν αποφασιστικά τα αντάρτικα κινήματα πολλών χωρών της Ευρώπης, ο μεγαλειώδης αγώνας στρατού και λαού της τότε Σοβιετικής Ένωσης (πάνω από 20 εκατομμύρια νεκροί) αλλά και οι πολεμικές επιχειρήσεις  των συμμάχων.

Ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος άφησε πίσω του 60 εκατομμύρια νεκρούς, κι ανυπολόγιστες υλικές και φυσικές καταστροφές. Άφησε όμως και μια ισχυρή αντιφασιστική και αντιναζιστική παρακαταθήκη σε όλους τους λαούς που βίωσαν τις θηριωδίες του φασισμού και του ναζισμού, που οφείλουμε να θυμόμαστε, ιδιαίτερα σήμερα, που σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης ο εθνικισμός, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, ο ρατσισμός, ο νεοναζισμός και  η κτηνώδης βία  αναβιώνουν.

Οι υμνητές και νοσταλγοί του Χίτλερ και των φασιστικών καθεστώτων, 70 μόνο χρόνια  από τη φρίκη του Άουσβιτς, των στρατοπέδων συγκέντρωσης και των θαλάμων αερίων, αναπολούν τις θηριωδίες τους και θέλουν να τις επαναλάβουν, επιχειρώντας να εξαπατήσουν το λαό για τις πραγματικές τους προθέσεις. Η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, η διαπλοκή της με επιχειρηματικά συμφέροντα, με βρώμικους κύκλους, με μαφιόζους και εγκληματικά κυκλώματα, με τον κρατικό μηχανισμό και τις δυνάμεις καταστολής, δεν είναι τυχαία γεγονότα. Ανάλογα έδρασαν όλες οι ναζιστικές-φασιστικές συμμορίες, όπως οι ναζιστές σφαγείς του Χίτλερ, όπως οι φασίστες δολοφόνοι του Μουσολίνι. Οι νεοναζιστές χρυσαυγίτες οργανώνονται και εκπαιδεύονται για να δρουν ενάντια στον λαό, τη νεολαία και τους αγώνες τους. Γιατί έχουν ως θεωρία το ρατσισμό και τον αντικομουνισμό, καλλιεργούν το μίσος ανάμεσα στους λαούς και μισούν το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Υπερασπίζονται το καπιταλιστικό σύστημα  που έχει για νόμο το κέρδος και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, στήνοντας κι οι ίδιοι δουλεμπορικά γραφεία και ψηφίζοντας στη βουλή τα προνόμια των εφοπλιστών. Οι ρατσιστικές-ναζιστικές ιδέες τους εκφράζονται με εγκληματικές ενέργειες εναντίον εργατών -μεταναστών  και Ελλήνων- γιατί υπερασπίζονται τα αφεντικά, την εξουσία τους και τα κέρδη τους, ενώ την ίδια ώρα εκμεταλλεύονταν και οι ίδιοι μετανάστες. Γιατί είναι το ακραίο πρόσωπο του βάρβαρου και σάπιου συστήματος.

Το αστικό κράτος έδειξε για χρόνια ανοχή σ’ αυτή τη φασιστική συμμορία. Και τα συμφέροντα που τους ενίσχυσαν οικονομικά, τους στήριξαν και τους έθρεψαν πολιτικά, παραμένουν και αντεπιτίθενται με τις ανιστόρητες και βρώμικες θεωρίες <<Των δύο άκρων>> και της <<Καταδίκης της βίας από όπου κι αν προέρχεται>>, επιχειρώντας να ταυτίσουν την εγκληματική νεοναζιστική συμμορία με τους ειρηνικούς αγώνες της νεολαίας και του λαού μας  που ΑΜΥΝΕΤΑΙ για την επιβίωση και τη διεκδίκηση των κοινωνικών αγαθών και των δικαιωμάτων που ΒΙΑΙΑ του στερούν. Προσπαθούν να στοχοποιήσουν τους μαζικούς αγώνες, να δημιουργήσουν εμφυλιοπολεμικό κλίμα και να αποπροσανατολίσουν το λαό, αθωώνoντας έτσι την κρατική, εργοδοτική και φασιστική βία που οι ίδιοι χρησιμοποιούν.

Ειδικά σήμερα που η χώρα μας γίνεται οικονομική αποικία του ντόπιου και του ξένου κεφαλαίου, που η εθνική ανεξαρτησία και τα δημόσια αγαθά ξεπουλιούνται στα Ευρωπαϊκά και υπερατλαντικά παζάρια από εθελόδουλες σε ξένα κέντρα κυβερνήσεις οι οποίες οδηγούν το λαό μας στο περιθώριο της  φτώχειας, περιστέλλουν  τα δημοκρατικά, τα εργασιακά δικαιώματα και τις ελευθερίες του, και αντιμετωπίζουν με τη βία, την καταστολή ή  με τη χυδαία θεωρία των δύο άκρων τους  ειρηνικούς του αγώνες, οφείλουμε όλοι να εμπνευστούμε από το μεγαλείο της εθνικής αντίστασης και να πάρουμε στα χέρια μας την ιστορία και την τύχη μας, διεκδικώντας: 

Εθνική ανεξαρτησία, πραγματική Δημοκρατία, Κοινωνική Δικαιοσύνη, Κοινωνικά αγαθά,  ζωή με δικαιώματα, μόρφωση, δουλειά.

Οι λαοί έχουν καθήκον όχι μόνο να παλεύουν ενάντια στο φασισμό και σε  κάθε μορφή κοινωνικής εκμετάλλευσης, αλλά  και να ανατρέπουν το σύστημα που τα γεννάει!

Αυτό είναι το χρέος μας και εμάς σήμερα.

ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ! ΕΜΠΝΕΟΜΑΣΤΕ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!

Γ’ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s