«Μαθήματα Αλληλεγγύης»

Posted: Οκτώβριος 19, 2012 by Δώρα Ξυπολιά in δράσεις για την παιδεία, δίκτυα αλληλεγγύης
Ετικέτες: ,

Κάλεσμα του Δ.Σ. της Γ΄ ΕΛΜΕ  για  «Μαθήματα  Αλληλεγγύης»

16/10/2012

Η πολιτική των μνημονίων, το ξεθεμέλιωμα κάθε εργασιακού  δικαιώματος, η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, η ανεργία, η φτώχεια, ο ρατσισμός  και ο νεοφασισμός,  απαξιώνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, κορυφώνουν την κοινωνική αδικία και πλήττουν με ιδιαίτερη οξύτητα το δημόσιο σχολείο.

Η διάλυση του δημόσιου σχολείου και η κατάργηση των υποστηρικτικών του δομών αναπαράγει και αυξάνει την κοινωνική ανισότητα μέσα στις σχολικές τάξεις, οδηγώντας όλο και περισσότερους  μαθητές μας  από τα  χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα στην εγκατάλειψη του σχολείου, στέλνοντάς τους στη συνέχεια  είτε στον καιάδα της ανειδίκευτης εργασίας και της ανεργίας, είτε στην παραβατικότητα.

Στις δύσκολες αυτές ώρες που περνά λαός μας δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

 

Tο Δ.Σ.  της Γ΄ ΕΛΜΕ , καλεί τους συναδέλφους να αγωνιστούν για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και των υποστηρικτικών του δομών (ενισχυτική διδασκαλία, πρόσθετη διδακτική στήριξη) και παράλληλα αποφασίζει να αναλάβει  την πρωτοβουλία δημιουργίας  ενός δικτύου αλληλεγγύης, που σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει την οργάνωση βοηθητικών μαθημάτων από εθελοντές εκπαιδευτικούς  για όσους μαθητές μας αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του σχολείου και οι γονείς τους δεν μπορούν  να τους στηρίξουν. Σε δεύτερη φάση σχεδιάζουμε την πλαισίωση αυτών των μαθημάτων  με άλλες παράλληλες δράσεις  που θα φέρουν τους μαθητές σε επαφή με την τέχνη και τον πολιτισμό (πχ. Θέατρο, μουσική, εικαστικά, κινηματογραφικές προβολές, αθλητισμός, κ.ά.).

 

Τα βήματα υλοποίησης του δικτύου αλληλεγγύης  είναι:

1)      Ανακοίνωση της παραπάνω απόφασης σε όλα τα σχολεία της Γ΄ ΕΛΜΕ ώστε να δηλώσουν διαθεσιμότητα οι συνάδελφοι.

2)      Στέγαση των «μαθημάτων αλληλεγγύης» ,τουλάχιστον αρχικά, σε κάποιο σχολείο του σχολικού συγκροτήματος  ΓΚΡΑΒΑΣ (με στόχο την δημιουργία άλλων δύο κέντρων, στη Φιλαδέλφεια και στην Άνω Κυψέλη).

3)      Ανακοίνωση της πρωτοβουλίας μας σε γονείς και μαθητές μας με τη βοήθεια των συλλόγων διδασκόντων των σχολείων της ΕΛΜΕ μας.

4)      Δημιουργία γραμματείας από εθελοντές συναδέλφους που θα έχουν την ευθύνη της λειτουργίας και της οργάνωσης της δράσης μας.

Στα πλαίσια υλοποίησης αυτής της απόφασης, καλούμε τους συναδέλφους που θέλουν και μπορούν να συμμετέχουν, να το δηλώσουν τηλεφωνικά στον Πρόεδρο της Γ΄ ΕΛΜΕ  μέχρι τις 10/11/2012, δηλώνοντας όνομα, ειδικότητα, μάθημα, διαθέσιμες ώρες και ημέρες, καθώς και τηλέφωνο επικοινωνίας. Οι συνάδελφοι θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικά από μέλη της Γ΄ΕΛΜΕ για την πρώτη συνάντηση συντονισμού, που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία μας.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s