σε ένα Γυμνάσιο της Αθήνας

Posted: Δεκέμβριος 12, 2011 by Γεωργία Βαλωμένου in Uncategorized

(Μαρτυρία συναδέλφου)

Σήμερα στο γυμνάσιο όπου εργάζομαι είχαμε παιδαγωγική συνεδρίαση. Η συνεδρίαση κράτησε μέχρι τις 4.30  το απόγευμα με όλους τους συναδέλφους παρόντες αδιαμαρτύρητα και πρόθυμα, πράγμα που μου έκανε εντύπωση δεδομένων των παλιότερων  σχετικών εμπειριών μου, πόσο μάλλον που  τον τελευταίο καιρό η μείωση των αποδοχών μας, δημιουργεί εύλογες αντιδράσεις και γκρίνιες. Η συνεδρίαση δεν στάθηκε μόνο στα προβλήματα φοίτησης και επίδοσης των μαθητών αλλά προχώρησε σε εξέταση και εμβάθυνση στα ψυχολογικά, μαθησιακά, οικογενειακά, βιοποριστικά προβλήματα των μαθητών, του κάθε μαθητή ξεχωριστά.

Η συνολική εικόνα που ξεδιπλώθηκε μπροστά μου ήταν γροθιά στο στομάχι. Σε ένα σχολείο του κέντρου της πόλης , εν έτει 2011, οι δυσκολίες και οι αντιξοότητες που βιώνουν οι μαθητές του γυμνασίου ξεπερνάνε την πιο ζωηρή φαντασία. Υπάρχουν μαθητές που ζουν από την επαιτεία και άλλοι που μαζεύουν σκουπίδια με καρότσια. Μαθητής με πατέρα που τον έδερνε για να ΜΗΝ πάει στο σχολείο. Μαθητής που οι χωρισμένοι γονείς τους τσακώνονται τόσο, ώστε να παρακαλεί να μην τους καλέσουμε και τους δυο μαζι στο σχολείο γιατί ντρέπεται γι αυτούς. Μαθητής που ο απών πατέρας δίνει στο σχολείο το τηλέφωνο επικοινωνίας της νονάς καθώς η μάνα δεν ενδιαφέρεται. Μαθητής που ο πατέρας του, ο οποίος οπλοφορεί, όταν καλείται στο σχολείο να ενημερωθεί για την παραβατική συμπεριφορά του παιδιού του απειλεί τους καθηγητές. Μαθητής που οι γονείς του ψάχνουν ίδρυμα για να τον αφήσουν.

Το σχολείο, τα σχολεία, ΔΕΝ διαθέτουν ψυχολόγο παρότι δεν είναι απλά χρήσιμο αλλά αναγκαίο. Επίσης το σχολείο δεν μπορεί να παραπέμψει το παιδί σε ψυχολόγο χωρίς συναίνεση των γονιών. Δεν διαθέτει προνοιακές δομές. Δεν διαθέτει χρήματα.

Τι κάνει το συγκεκριμένο σχολείο: διαθέτει τμήμα εκμάθησης ελληνικών που έχει αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο για τους μαθητές που το παρακολουθούν, καθώς οι δυσκολίες στην επικοινωνία προκαλούν στα παιδιά θυμό και επιθετικότητα. Διαθέτει εξαιρετική θεατρική ομάδα που δρά ψυχοθεραπευτικά και βοηθά στην ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των μαθητών αλλά και των καθηγητών. Διαθέτει περιβαλλοντικά προγράμματα που κρατούν τα παιδιά περισσότερες ώρες στο σχολείο και τους ανοίγουν ορίζοντες επικοινωνίας και γνώσης. Διαθέτει προσωπικό ευαισθητοποιημένο και πρόθυμο να βοηθήσει.

Τι σκοπεύει να κάνει το συγκεκριμένο σχολείο: σκοπεύει να ζητήσει τη βοήθεια ειδικών για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας που είναι πλέον ένα καθημερινό φαινόμενο. Σκοπεύει να καλέσει τους γονείς σε απογευματινά συμβούλια τάξης. Σκοπεύει να σκύψει ακόμα περισσότερο, εξατομικευμένα, πάνω στα προβλήματα των παιδιών μέσω των υπεύθυνων τμημάτων.

Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται μεράκι, αγάπη, αυτοθυσία, αλληλεγγύη, υπερωριακή απασχόληση. Η ανταμοιβή, πέρα από την απεριόριστη χαρά που σου χαρίζει το χαμόγελό των παιδιών, καμιά.

Σε μια εποχή που ο κλάδος των εκπαιδευτικών απαξιώνεται και διασύρεται από την ίδια την «ηγεσία» του, σε μια εποχή που οι αποδοχές μας φτάνουν σε επίπεδο χαρτζηλικιού, σε μια εποχή που πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι καταφεύγουν στην λευκή απεργία ως μέσο αντίστασης στα απανωτά χτυπήματα που δέχονται, οι εκπαιδευτικοί των δημόσιων σχολίων καλούμαστε να βάλουμε στην άκρη τα βιοποριστικά μας προβλήματα, και να δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη στα παιδιά των άλλων – που είναι δικά μας. Και με μεγάλη μου χαρά – και  όχι χωρίς μια μικρή έκπληξη – διαπιστώνω πως τα καταφέρνουμε καλά. Πως οι εκπαιδευτικοί ανάγονται σε ρυθμιστικό παράγοντα της κοινωνικής ειρήνης, σε όπλο καταπολέμησης της βίας , του ρατσισμού, των φασιστικών πρακτικών. Αναγονται σε δασκάλους αλληλεγγύης.

Αλληλεγγύη λοιπον, για να μη χαθούμε. Να μη χάσουμε την ανθρωπιά μας, να μην αφήσουμε να μη χαθεί μια γενιά μαθητών, θυσία στην πολιτική των αγορών και την αγοραία αντίληψη των πολιτικών.

Υ.Γ Δειτε εδώ την Πρωτοβουλία για δωρεάν μαθήματα στη Νέα Σμύρνη, εδώ την έμπρακτη αλληλεγγύη των δασκάλων στο πέραμα και το Κερατσίνι, κι εδω το hashtag #tutorpool στο Twitter που καλεί τους εκπαιδευτικούς στη δημιουργία ενός δυκτύου για δωρεάν μαθήματα σε μαθητές που τα έχουν ανάγκη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s