Μάιος 2011

Αγαπητοί γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές,

Η σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της.

Μια σχολική χρονιά που σημαδεύτηκε από τις εξαγγελίες μιας πρωτοφανούς επίθεσης ενάντια στην δημόσια – δωρεάν παιδεία.

Το τελείωμα αυτής της σχολικής χρονιάς ήρθε να επιβεβαιώσει, με τρόπο δραματικό για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, πως το δημόσιο αγαθό της παιδείας υποβαθμίζεται σήμερα όσο ποτέ: ελλείψεις εκπαιδευτικού κ.α. προσωπικού,  ολοήμερα τμήματα – αποθήκες στοιβαγμένων παιδιών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων χαρακτηρίστηκε από προχειρότητα, διαφθορά και «προπαγάνδιση» της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας περισσότερο απ΄ όσο έχουμε συνηθίσει. Παράλληλα, το κλείσιμο σχολών και τμημάτων και η συνολική υποβάθμιση που επιφυλάσσεται στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση και η αυξανόμενη ανεργία προσθέτουν στα εξαντλημένα παιδιά και τους οικονομικά εξοντωμένους γονείς τους άγχος, ανασφάλεια και αίσθηση ματαιότητας.

Παιδεία, υγεία, κοινωνικό κράτος βρίσκονται υπό πτώχευση.

Αξίες και ιδανικά βρίσκονται υπό πτώχευση.

Όλοι μας βιώνουμε άμεσα ή έμμεσα τις επιπτώσεις μια κρίσης που δεν προκαλέσαμε αλλά καλούμαστε να πληρώσουμε. Νέα βάρβαρα μέτρα εξαγγέλλονται τις μέρες αυτές, που έρχονται να προστεθούν πάνω στα προηγούμενα, που απέτυχαν να μειώσουν το χρέος, αλλά πέτυχαν να… χρεώσουν έναν ολόκληρο λαό. Όλα αυτά τα μέτρα δεν αποσκοπούν στη σωτηρία του ελληνικού λαού αλλά στην αποπληρωμή των τοκογλύφων εγχώριων και ξένων τραπεζιτών, την ιδιωτικοποίηση των πάντων ακόμα και του νερού, την άλωση του δικαιώματος στην εργασία, στην ίδια μας τη ζωή.

Θα τους αφήσουμε;

Εμείς οι γονείς και εκπαιδευτικοί έχουμε διπλή ευθύνη, εμείς θα κληθούμε να απαντήσουμε μια μέρα στο αμείλικτο ερώτημα: «τι έκανες εσύ για να μην υποθηκευτεί το μέλλον μου; Τι με δίδαξες με το παράδειγμά σου;»

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται εύλογα: «τι μπορώ να κάνω απέναντι σε μια εξουσία τόσο δυνατή;»

Μπορούμε να κάνουμε αυτό που μας αντιστοιχεί, αυτό που αναλογεί στις δυνάμεις μας.

Μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε την ατομική μας δύναμη ενώνοντας τη φωνή μας με άλλους.

Μπορούμε μέσα στα σχολεία μας, μέσα στους συλλόγους γονέων να μοιραστούμε την αγωνία μας, να συζητήσου και να δράσουμε.

Μπορούμε να κλείσουμε τις τηλεοράσεις μας, να βγούμε από τα σπίτια μας και να ενδυναμώσουμε με την παρουσία μας συλλογικότητες που θα συνδιαμορφώσουμε έτσι ώστε να μας αντιπροσωπεύουν.

Μπορούμε να τους αναγκάσουμε να πάρουν πίσω τα μέτρα και την πολιτική τους, να τους στείλουμε… σπίτι τους!

 

Δεν υπάρχει κανείς να το κάνει αντί για μας,

είναι δική μας δουλειά  να διεκδικήσουμε το σχολείο που θέλουμε και την κοινωνία που θέλουμε.

 

Η Ανοιχτή Συντονιστική Επιτροπή Γαλατσίου για τη μη συγχώνευση – κατάργηση σχολείων και για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας είναι μια συλλογικότητα πραγματικά ανοιχτή σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα που, στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς που τελειώνει, έκανε αισθητή την παρουσία της με τρόπο δυναμικό. Με την παρέμβαση στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου και την συναυλία της 15ης Απριλίου στο Παλιό Τέρμα, αλλά και με μαζικές δυναμικές συνελεύσεις έδωσε ένα δείγμα γραφής και δημιούργησε μια προοπτική. Παραμένει σε εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα καλοκαίρι ραγδαίων εξελίξεων, ένα καλοκαίρι που όλα δείχνουν πως θα είναι κρίσιμο και καθοριστικό.

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα φανούν ξεκάθαρα οι επιπτώσεις της υποβάθμισης της δημόσιας – δωρεάν παιδείας στα σχολεία μας. Οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις, η αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, η έλλειψη χρηματοδότησης σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο και σε όλα τα είδη, το κλείσιμο του ΟΕΔΒ, οι ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, θα επιδεινώσουν δραματικά μια ήδη τραγική κατάσταση στο δημόσιο σχολείο.

Η μάχη ενάντια στο σχολείο της αγοράς και των αποκλεισμών δεν έχει τελειώσει. Είμαστε εδώ και θα είμαστε και τον Σεπτέμβρη, για να διαφυλάξουμε το δημόσιο αγαθό της παιδείας, για να διεκδικήσουμε το σχολείο που θέλουμε, για να αναπτύξουμε δίκτυα αλληλεγγύης. Άνεργοι, υποαπασχολούμενοι, εργαζόμενοι γονείς και εκπαιδευτικοί στηρίζουμε ο ένας τον άλλο σ΄ αυτή τη δύσκολη συγκυρία και διεκδικούμε Είμαστε εδώ για να δώσουμε στα παιδιά μας το πιο σημαντικό μάθημα: το μάθημα της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης, της αντίστασης, της νίκης!

Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διώξουμε το φόβο, την ανασφάλεια, την ηττοπάθεια.

 

ΔΕΝ θα υποθηκεύσουμε το ΜΕΛΛΟΝ των παιδιών μας.

ΔΕΝ χαρίζουμε τα λαϊκά μας κεκτημένα για κανένα μνημόνιο, ΔΝΤ, τραπεζίτη ή τροϊκανό!

ΔΕΝ πληρώνουμε το χρέος τους.

Μαζί μπορούμε!

 

Καλούμε από 1η Σεπτέμβρη όλους τους συλλόγους γονέων να κάνουν γενικές συνελεύσεις. Να μην αφήσουμε κανένα σχολείο να ανοίξει με ελλείψεις σε προσωπικό , σε χρήματα, σε καθαρίστριες και σχολικούς τροχονόμους, με 25μελη τμήματα και με ολοήμερα παρκινγκ στοιβαγμένων παιδιών.

Μέχρι τότε θα είμαστε όλοι στις πλατείες των πόλεων, στα συλλαλητήρια του λαού και στις απεργίες των συνδικάτων μέχρι να βάλουμε τέρμα στην επίθεση που δεχόμαστε.

Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές  κάθε μέρα στις 6.00 το απόγευμα στο Σύνταγμα!

 

Ανοιχτή Συντονιστική Επιτροπή Γαλατσίου

για τη μη συγχώνευση – κατάργηση σχολείων και για την υπεράσπιση της δημόσιας – δωρεάν παιδείας

syntonismossxoleiagal@googlegroups.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s