ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ Γ ΕΛΜΕ

Posted: Μαΐου 1, 2011 by Γεωργία Βαλωμένου in ανοιχτός διάλογος για την παιδεία
Ετικέτες: , , ,

Γαλάτσι, 15/04/2011

Νιώθουμε την ανάγκη να διαμαρτυρηθούμε για τη στάση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τν απόφαση έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων στις 12/5, μια εβδομάδα δηλαδή νωρίτερα από την αναμενόμενη ημερομηνία.

Οσοι βρίσκονται στο χώρο της παιδείας, γνωρίζουν ότι αυτή η μικρή θεωρητικά επίσπευση της διαδικασίας των εξετάσεων σημαίνει : α) για τους εκπαιδευτικούς συμπίεση της ύλης που απομένει ή αγώνα δρόμου ώστε να καλυφθεί η εξεταστέα ύλη πριν το Πάσχα αφού μετά απομένουν μόλις 4 μέρες «καθαρών» μαθημάτων, β) για τα παιδιά, πολιτιστικές εκδηλώσεις και ημερήσιες εκδρομές που πρέπει να ακυρωθούν και, ειδικά για τους μαθητές της Γ’ λυκείου μια εβδομάδα λιγότερο διάβασμα για τις πανελλαδικές.

Δεν μπορεί να μη συνδυαστούν τα παραπάνω και με την απόφαση να επιτραπεί στους μαθητές της Γ’ λυκείου να εξεταστούν μόνο ενδοσχολικά στα πανελλαδικά μαθήματα – εάν το επιθυμούν – έτσι ώστε να μπορέσουν να αποφοιτήσουν ευκολότερα. Μια απόφαση που, φαινομενικά, είναι υπέρ των μαθητών, αν ληφθεί όμως υπόψη η χρονική στιγμή που ανακοινώθηκε (αφού αυτοί οι μαθητές θα μπορούσαν να το γνωρίζουν νωρίτερα και να κάνουν ένα διαφορετικό οικογενειακό και οικονομικό προγραμματισμό) καταλαβαίνουμε ότι γίνεται για λόγους λαϊκισμού ώστε να μειωθούν οι αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας.

Μετά λοιπόν τις συγχωνεύσεις, τις καταργήσεις, την απουσία διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς, την αύξηση των μαθητών ανά τάξη, το σχεδιασμό του «Νέου Λυκείου» πάνω σε ένα παλιότερο, έρχεται και η βιασύνη για τις εξετάσεις, «μικρό» σε σχέση με τα προηγούμενα αλλά στην ίδια λογική: Αδιαφορία για την δημόσια παιδεία , για τη διδακτέα ύλη, τις εκδηλώσεις, την προετοιμασία των παιδιών. Ενδιαφέρον μόνο για το πώς θα περικοπούν λίγα ευρώ παραπάνω και από την παιδεία (με την εξοικονόμηση δαπανών για σαββατοκύριακα, για επιτροπές μέσα στον Ιούλιο, βαθμολογικά κέντρα κλπ)προκειμένου να μη χάσουν οι τραπεζίτες λίγες χιλιάδες παραπάνω μέσα στα δις που διαχειρίζονται.

Το μόνο θετικό απ’ όλα αυτά είναι ότι αρχίζουν πλέον και αφυπνίζονται και αυτοί που δεν είναι μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης και κυρίως οι γονείς και τα παιδιά. Είχε πει η κυρία Διαμαντοπούλου ότι τους εκπαιδευτικούς τους έχει κοντά της, ερμηνεύοντας το ποσοστό κάποιας απεργίας ως συμφωνία με την πολιτική της.. Δεν ξέρουμε γιατί το Υπουργείο κοιτάζει μόνο τα ποσοστά των απεργιών – ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο για κάθε οικογένεια – και όχι και τις άλλες μορφές διαφωνίας, μέσα και έξω από τα σχολεία, στους δρόμους, στις γειτονιές, στα έντυπα, στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την ελληνική κοινωνία.

Οι εκπαιδευτικοί φυσικά και δεν είναι μαζί με την κυρία Διαμαντοπούλου. Είναι κοντά στα παιδιά και  εκεί θα τους βρει η κυρία Υπουργός να υπερασπίζονται με κάθε τρόπο (με ή χωρίς απεργίες) το δικαίωμα των παιδιών για ουσιαστική, δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Ραντεβού στους δρόμους.

Γιάννης Γαρουφαλιάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Βίκυ Βέκιου, Δωρα Ξυπολιά, Γεωργία Βαλωμένου, Ράνια Καλαντζή,  Μαριάννα Πρωτονοταρίου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s