ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 2ου ΓΕΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ (15/3/2011)

Posted: Μαρτίου 29, 2011 by Γεωργία Βαλωμένου in δράσεις για την παιδεία, κοινοποιήσεις
Ετικέτες: , ,

Την Τρίτη 15/3/2011 και ώρα 6:00 το απόγευμα συνήλθε στο χώρο του 2ου ΓΕΛ Γαλατσίου σχολικό συμβούλιο αποτελούμενο από μέλη του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου, το Δ.Σ. του συλλόγου γονέων – κηδεμόνων του σχολείου μαζί με μέλη του συλλόγου και εκπροσώπους του 15μελούς, με θέμα τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στα σχολεία και κυρίως τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων. Το Δήμο Γαλατσίου εκπροσωπούσε ο δ/ντής του 2ου Λυκείου κος Σιδερής Ιωάννης ως δημοτικός σύμβουλος.

Το συμβούλιο ξεκίνησε με τοποθέτηση του κυρίου Σιδερή σχετικά με τον τρόπο και την τακτική που ακολούθησε το Υπουργείο Παιδείας στην απόφαση που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 14/3 και αφορούσε τα σχολεία που συγχωνεύονται – καταργούνται, αφού το Υπουργείο δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις και αποφάσεις των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της εκπαιδευτικής κοινότητας για τα σχολεία που πρέπει να συγχωνευθούν – καταργηθούν. Ο Διευθυντής αναρωτήθηκε αν το Υπουργείο διατυπώνει  πρόταση που θα συζητηθεί στα δημοτικά ή νομαρχιακά συμβούλια και τις αντίστοιχες επιτροπές παιδείας ή πρόκειται για τελική απόφαση που πρέπει να υλοποιηθεί, έστω και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Τεκμηρίωσε, ακόμη, με συγκεκριμένα στοιχεία και από την πρωτοβάθμια και από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ότι στο Γαλάτσι –ή στην ευρύτερη περιοχή του συγκροτήματος της Γκράβας– όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί σχολική μονάδα αλλά, αντίθετα, χρειάζεται η δημιουργία και άλλου Λυκείου.

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν μέλη του συλλόγου διδασκόντων και του συλλόγου γονέων. Οι τοποθετήσεις όλων είχαν κοινή συνισταμένη τη διαφωνία τους με την τακτική του Υπουργείου αλλά και με την απόφαση για μαζικές συγχωνεύσεις – καταργήσεις σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο, που η προστασία των σχολείων θα έπρεπε να αποτελέσει κύριο μέλημα της πολιτείας. Θεωρήθηκε  από μαθητές – γονείς – καθηγητές ότι οι συγχωνεύσεις, με τον τρόπο που γίνονται, δεν έχουν παιδαγωγικά κριτήρια αλλά καθαρά λογιστικά και οικονομικά. Ειδικά για την περιοχή του σχολικού συγκροτήματος της Γκράβας –στο οποίο ανήκει και το 2ο ΓΕΛ Γαλατσίου– όπου ανακοινώθηκε η συγχώνευση τεσσάρων σχολείων και η κατάργηση ενός (του 61ου ΓΕΛ Αθηνών, του μοναδικού λυκείου στην Αττική, που καταργείται) υπήρξε έντονη ανησυχία και για τις συνθήκες που θα προκύψουν κατά το νέο σχολικό έτος –αν, τελικά, ισχύσει η απόφαση του Υπουργείου– ως προς τον έλεγχο των παιδιών, τις μετακινήσεις και την κατανομή του μαθητικού πληθυσμού, τον αριθμό μαθητών ανά τάξη κλπ.

Ως προς τα τελευταία, θεωρήθηκε από όλους ότι το σχολείο μας δεν μπορεί να λειτουργήσει με επιπλέον αριθμό μαθητών με βάση τα υπάρχοντα τμήματα (ήδη υπάρχουν τμήματα με 28 και 29 μαθητές, ακόμα και στην Γ΄ Λυκείου) κάτι που είναι πολύ πιθανό, αν τελικά γίνουν πράξη οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις στο σχολικό μας συγκρότημα.

Επίσης, πέρα από τη συζήτηση για τις συγχωνεύσεις, το συμβούλιο έκρινε ότι η παιδεία βάλλεται από παντού και ότι το Υπουργείο θα έπρεπε να ενισχύει και να προστατεύει τα σχολεία και τη δημόσια δωρεάν παιδεία χωρίς υπαγωγή των σχολικών μονάδων στον «Καλλικράτη» ή στη ιδιωτική πρωτοβουλία για εξεύρεση πόρων, βοηθώντας τα σχολεία με εκπαιδευτικό προσωπικό αρκετό ώστε να υπάρχουν τμήματα 20 μαθητών και εξασφαλίζοντας ικανή βοήθεια στα παιδιά μας, σχετικά με το δικαίωμά τους στη μόρφωση, εξαιρώντας τα από οποιαδήποτε λογική οικονομικών περικοπών.

Με βάση τα παραπάνω, το σχολικό συμβούλιο πήρε τις εξής αποφάσεις:

  • Καμία κατάργηση – συγχώνευση σχολείων. Όλοι έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και στο σχολείο της γειτονιάς.
  • Ενίσχυση της δημόσιας – δωρεάν παιδείας. Το κράτος πρέπει να συντηρεί τα σχολεία – ακόμα και με έκτακτο κονδύλι από τον προϋπολογισμό  και όχι οι χορηγοί. Είναι απαράδεκτη, επίσης, οποιαδήποτε σκέψη για αντιμετώπιση λειτουργικών αναγκών του σχολείου (π.χ. θέρμανσης, γραφικής ύλης, πληρωμής ΔΕΚΟ) με έξοδα των γονέων.
  • Ενιαίος και καθολικός χαρακτήρας της παρεχόμενης στο σχολείο μόρφωσης, με ενιαίο πρόγραμμα μαθημάτων για όλους σε όλες τις περιοχές, με βάση τις σύγχρονες κατακτήσεις της ανθρώπινης γνώσης και τις ιδιαιτερότητες της παιδικής και εφηβικής ηλικίας χωρίς να αποκλείεται κανένα παιδί για κανένα λόγο. Το δικαίωμα στη μόρφωση δε σχετίζεται με άδειες παραμονής.
  • Σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας· 20 μαθητές, το πολύ, ανά τάξη.
  • Διορισμός εκπαιδευτικών με μόνιμη και σταθερή απασχόληση· άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων.
  • Πρόσληψη του αναγκαίου για κάθε σχολείο βοηθητικού προσωπικού (γραμματέων, επιστατών-φυλάκων, καθαριστριών) σε μόνιμη οργανική θέση.
  • Προσπάθεια από το νέο σχολικό έτος να επανέλθει η λειτουργία του σχολείου μας με λιγότερους μαθητές ανά τάξη και με τμήματα των 20-22 μαθητών.

Τέλος, εκδηλώθηκε η διάθεση για μορφές δράσης και κινητοποιήσεις από μαθητές, το Σύλλογο γονέων και εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, σε περίπτωση που προσπαθήσει η Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης να επιβάλει μεγαλύτερο αριθμό μαθητών στα τμήματά μας ή αύξηση του συνόλου των μαθητών στο σχολείο. Διάθεση, ακόμα, εκδηλώθηκε για συμπαράσταση σε κινητοποιήσεις σχολείων του συγκροτήματός μας, που θίγονται  από τα μέτρα του Υπουργείου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s