Παράσταση – διαμαρτυρία της Γ ΕΛΜΕ στο δήμο Γαλατσίου

Posted: Φεβρουαρίου 5, 2011 by Δώρα Ξυπολιά in ανοιχτός διάλογος για την παιδεία

Υλοποιώντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των καθηγητών της Γ ΕΛΜΕ, πρέπει να βρεθούμε όλοι

την ΔΕΥΤΕΡΑ 07/02 και ώρα 7:00, στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Γαλατσίου

  • για να στηρίξουμε  μαζικά τις αποφάσεις του σωματείου μας,
  • για να υποχρεώσουμε τους δημοτικούς συμβούλους να λάβουν απόφαση ενάντια στις καταργήσεις – συγχωνεύσεις,
  • για να υπερασπίσουμε τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας.

Ψήφισμα

Το Υπουργείο Παιδείας εκμεταλλευόμενο την κρίση και εφαρμόζοντας την πολιτική του μνημονίου, επιδιώκει μία σειρά αντιεκπαιδευτικές  και αντιπαιδαγωγικές αλλαγές με στόχο την περικοπή των δαπανών για την παιδεία. Σ’ αυτό  το πλαίσιο προχωρά στην υλοποίηση εκτεταμένων συγχωνεύσεων- ουσιαστικά καταργήσεων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων σε όλη τη χώρα.

Εκμεταλλευόμενο τη μεταβατική περίοδο μέχρι τη συγκρότηση του «Καλλικράτη»  αναθέτει αυτήν την αρμοδιότητα στους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, παρακάμπτοντας τις τοπικές κοινωνίες και απαξιώνοντας έτσι τη γνώμη και το ρόλο των οργάνων λαϊκής συμμετοχής.

Γίνεται κατανοητό πως το Υπουργείο κινείται με μόνο γνώμονα τη μείωση του κόστους από την πλευρά του κράτους για την εκπαίδευση. Ήδη με πρόσχημα την οικονομική κρίση  έχουν δρομολογηθεί περικοπές σε βασικές πλευρές της εκπαιδευτικής διαδικασίας (πάγωμα διορισμών, μείωση μισθών εκπαιδευτικών, μείωση κονδυλίων σχολικών επιτροπών, κατάργηση Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεω]ν Διδακτικών Βιβλίων κ.λπ.)

Το κράτος αποσύρεται σταδιακά από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωσή του να χρηματοδοτεί τα σχολεία. Φέτος έχουμε  μείωση ως και 60% των επιχορηγήσεων για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, αλλά και την κατάργηση όλων των σχολικών επιτροπών και την αντικατάστασή τους από μία ανά βαθμίδα εκπαίδευσης σε κάθε δήμο.

Στο όνομα του ΔΝΤ, καταργείται το σχολείο της γειτονιάς  για να δώσει τη θέση του σε πολυπληθή, απρόσωπα και μαζικά «πολυδύναμα» σχολικά κέντρα. Η μείωση του αριθμού των σχολείων θα έχει αρνητικές  συνέπειες για την εκπαιδευτική διαδκασία :

  • αύξηση των μαθητών/τριών ανά τμήμα, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στην μόρφωση των παιδιών ( ειδικά όσων προέρχονται από αδύναμες κοινωνικές ομάδες)
  • Πιθανή αύξηση του χρόνου μετακίνησης των μαθητών
  • Αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά σχολική μονάδα. Με δεδομένα  τα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά σχολεία του Δήμου μας η αύξηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ακατάλληλο έως και επικίνδυνο σχολικό περιβάλλον.

Επιπροσθέτως, το  μοντέλο των πολυδύναμων σχολικών κέντρων,βάσει μελετών, έχει αποτύχει ακόμη και σε χώρες με πολύ καλύτερη υλικοτεχνική υποδομή.

Όλες οι μεγαλόσχημες εξαγγελίες της κυβέρνησης για την Παιδεία σε καμμία περιπτωση δεν έχουν στόχο την ποιοτική αναβάθμιση που χρειάζεται το δημόσιο σχολείο σήμερα. Ο μόνος στόχος τους είναι  η περικοπή και εξοικονόμηση χρημάτων

Σας καλούμε να συμπαραταχθείτε στην προσπάθειά μας για την υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Μαζί ν’ αποτρέψουμε τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για υποβάθμιση της εκπαίδευσης που θα επιφέρει το επιχειρούμενο κλείσιμο των σχολείων. Η τοπική κοινωνία και ο Δήμος οφείλουν   να αντιδράσουν  και να μην ανεχθούν την παράκαμψή τους   στα ζητήματα της εκπαίδευσης. Οφείλουν να υπερασπιστούν  το λειτουργικό και ανθρώπινο πρόσωπο του σχολείου της γειτονιάς.

Καμμία κατάργηση – συγχώνευση στα σχολεία του Δήμου μας

Βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων μας

Όλοι μαζί να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο δημόσιο και δωρεάν σχολείο που να μορφώνει όλα τα παιδιά

Advertisements
Σχόλια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s