Β’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής – Επιστολή προς γονείς

Posted: Φεβρουαρίου 3, 2011 by Γεωργία Βαλωμένου in αναδημοσιεύσεις
Ετικέτες: ,

Β’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ  ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΙΓΑΛΕΩ- ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ-ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

Αγαπητοί γονείς,

απευθυνόμαστε σε σας για τις κρίσιμες εξελίξεις στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα για το ζήτημα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων.To Υπουργείο Παιδείας πιστό στο πνεύμα και τις επιταγές του ΔΝΤ προχωρά σε συγχωνεύσεις –καταργήσεις σχολικών μονάδων. Εκμεταλλευόμενο τη μεταβατική περίοδο μέχρι τη συγκρότηση του «Καλλικράτη»  αναθέτει αυτήν την αρμοδιότητα στους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, παρακάμπτοντας τις τοπικές κοινωνίες και απαξιώνοντας έτσι τη γνώμη και το ρόλο των οργάνων λαϊκής συμμετοχής.

Η τακτική που ακολούθησε ως τώρα το Υπουργείο καθώς και τα κριτήρια που θέτει για τη συγχώνευση,  μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως δεν επιδιώκει έναν εξορθολογισμό της υπάρχουσας κατάστασης αλλά μια σημαντική μείωση του αριθμού των σχολείων. Αυτό θα έχει μια σειρά αρνητικά αποτελέσματα για την εκπαιδευτική διαδικασία, όπως:

Ø      Οδηγούμαστε σε τμήματα 30 μαθητών στη δευτεροβάθμια και 25 στην πρωτοβάθμια  γεγονός που θα  μειώσει την ποιότητα της εκπαίδευσης,

Ø      Δημιουργία τεράστιων σχολικών συγκροτημάτων με κίνδυνο να χαθεί το στοιχείο της αλληλεπίδρασης μεταξύ καθηγητών και μαθητών, κάτι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία τους,

Ø      Η ανεπάρκεια των υποδομών είναι πιθανό  να οδηγήσει πολλά σχολεία να λειτουργούν και με λυόμενες ή γενικά με ακατάλληλες για διδασκαλία αίθουσες,

Ø      Αύξηση του χρόνου  μετακίνησης από και προς το σχολείο με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια και τον ελεύθερο χρόνο των μαθητών,

Ø      Αύξηση της μαθητικής διαρροής αφού δρομολογείται η κατάργηση του Εσπερινού Γυμνασίου και Λυκείου Αιγάλεω και η υποχρέωση των εργαζόμενων μαθητών, να μετακινούνται καθημερινά  στο Περιστέρι !

Με την   κατάργηση σχολικών  μονάδων  το σχολείο της γειτονιάς  θα αποτελέσει παρελθόν .Γίνεται κατανοητό πως το Υπουργείο κινείται με μόνο γνώμονα τη μείωση του κόστους από την πλευρά του κράτους για την εκπαίδευση. Βλέπουν την παιδεία, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μόνο σαν έξοδα και πρέπει από αυτούς να κάνουν οικονομία.

Ø      Φέτος οι δαπάνες για την Παιδεία (2,75% του ΑΕΠ) είναι στο μικρότερο ποσοστό των τελευταίων 30 χρόνων!!

Ø      Η   κρατική   επιχορήγηση φτάνει στα σχολεία με πολύ μεγάλη καθυστέρηση  αλλά και σημαντικά μειωμένη     (έως 60%). Τα σχολεία  ήδη δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές λειτουργικές τους ανάγκες. Με τον «Καλλικράτη» μεταφέρει τις δαπάνες για τη συντήρηση των σχολείων, τη μεταφορά των μαθητών και τη μισθοδοσία των σχολικών καθαριστριών στους νέους  υποχρηματοδοτούμενους δήμους.

Ø      Ήδη το Υπουργείο, στο πλαίσιο των περικοπών και όχι βέβαια της αναβάθμισης του σχολείου και σε μια περίοδο έντονης μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος της μέσης οικογένειας, έχει καταργήσει την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και την Ενισχυτική Διδασκαλία στέλνοντας τα παιδιά στα φροντιστήρια.

Ø      Οδηγήθηκαν σε κλείσιμο το Αθλητικά σχολεία Χαϊδαρίου και Αιγάλεω.

Ø      Φέτος έγιναν οι λιγότεροι διορισμοί εκπαιδευτικών της τελευταίας δεκαετίας.

Ø      Απαξιώνονται οι Σχολικές Βιβλιοθήκες με κίνδυνο να κλείσουν οριστικά!

Ø      Καταργείται ο ΟΕΔΒ  με απώτερο στόχο την κατάργηση της δωρεάν διανομής των   σχολικών βιβλίων.

Έτσι οι γονείς από τη μια θα κληθείτε για ακόμη μια φορά να σηκώσετε το βάρος της ενίσχυσης του δημόσιου αγαθού της παιδείας. Τα σχολεία από την άλλη θα κληθούν να βρουν χορηγούς για να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα, με ό,τι σημαίνει αυτό για τον προσανατολισμό της εκπαίδευσης. Είναι φανερό πως πίσω από τις ηχηρές εκφράσεις της Υπουργού,              κ. Διαμαντοπούλου, για το «Νέο Σχολείο» με το σύνθημα «πρώτα ο μαθητής», κρύβεται μια πραγματικότητα που δεν είναι καθόλου ευχάριστη ούτε για τους μαθητές ούτε και για το μέλλον του δημόσιου σχολείου.

Σας καλούμε να συμπαραταχθείτε στην προσπάθειά μας για την υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Μαζί ν’ αποτρέψουμε τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για υποβάθμιση της εκπαίδευσης που θα επιφέρει το επιχειρούμενο κλείσιμο των σχολείων. Οι τοπικές κοινωνίες και οι σύλλογοι γονέων οφείλουν να αντιδράσουν και να μην ανεχθούν την παράκαμψή τους στα ζητήματα παιδείας. Οφείλουν να μεταφέρουν τη βούλησή τους για ένα καλύτερο σχολείο στους Δήμους, στις Περιφέρειες και στη Διοίκηση της εκπαίδευσης με ανακοινώσεις, παραστάσεις και διαμαρτυρίες υπερασπιζόμενοι το λειτουργικό και ανθρώπινο πρόσωπο του σχολείου της γειτονιάς τους. Μαζί να διεκδικήσουμε ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο που θα μορφώνει όλα τα παιδιά.

Αιγάλεω Φλεβάρης 2011

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s