ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ συζήτησης 1/2/2011

Posted: Φεβρουαρίου 2, 2011 by Γεωργία Βαλωμένου in κοινοποιήσεις
Ετικέτες: , , ,

Γ΄ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ– ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 01/02/2011 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Γαλατσίου συνάντηση με θέμα «Συντονισμός της δράσης μας σε σχέση με την συγχώνευση – κατάργηση σχολείων της περιοχής μας». Στη συνάντηση παραβρέθηκαν: ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων «Αθηνά» ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΔΣ, η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Γαλατσίου Σοφία Λεπίδα, και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κώστας Δήμος, Γιάννης Σιδερής και Άρης Παπαδοκωστόπουλος. Επίσης παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν την εκδήλωση ο Ίκαρος Πετρόπουλος, πρόεδρος της ΔΡΑΣΗΣ και το μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Διαμερίσματος του Δήμου της Αθήνας Κατερίνα Θεοχάρη. Πήραν το λόγο πολλοί γονείς από πολλούς Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, που αναφέρθηκαν στο ζήτημα των συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολείων του Γαλατσίου.

Στη συζήτηση που έγινε επισημάνθηκε με κατηγορηματικό τρόπο ότι:

Η κυβέρνηση στα πλαίσια της γενικότερης αντεργατικής πολιτικής της, εκμεταλλευόμενη την κρίση και εφαρμόζοντας την πολιτική του μνημονίου, επιδιώκει σαρωτικού χαρακτήρα αντιεκπαιδευτικές αλλαγές . Με την περικοπή των δαπανών για την εκπαίδευση, την προώθηση του σχολείου της αγοράς, την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και στα σχολεία, άμεση συνέπεια θα είναι η οριστική διάλυση  της δημόσιας και ¨δωρεάν¨ παιδείας.

Σ’  αυτά τα πλαίσια προχωρά στην υλοποίηση εκτεταμένων συγχωνεύσεων δημοτικών,  γυμνασίων και λυκείων σε όλη τη χώρα. Στο όνομα του ΔΝΤ, το σχολείο της γειτονιάς καταργείται, για να δώσει τη θέση του σε πολυπληθή, απρόσωπα και μαζικά «πολυδύναμα» σχολικά κέντρα.

Οι επιπτώσεις θα είναι βαριές για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, με βασικό αποδέκτη τους μαθητές. Είναι φανερό πως εάν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια,  ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα θα αυξηθεί κατακόρυφα, απαξιώνοντας με τον πιο δραματικό τρόπο την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Παράλληλα, οι περικοπές στις επιχορηγήσεις των σχολικών επιτροπών συνεχίζονται (μειωμένη κατά 40% η οικονομική επιχορήγηση το 2010 στο Δήμου Γαλατσίου) με αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία του δημόσιου σχολείου και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες του.

Πίσω από το περιτύλιγμα των  διαβουλεύσεων του Υπουργείου Παιδείας, βρίσκεται το σχολείο που ο γονιός θα βάζει ακόμη πιο βαθειά το χέρι στη τσέπη για τη μόρφωση του παιδιού του. Πίσω απ’ όλα αυτά, «κτίζεται» το σχολείο με μαθητές διαφορετικών ταχυτήτων, ένα σχολείο που ευνοεί την κατηγοριοποίηση των μαθητών, ένα σχολείο που, με την πλήρη αποψίλωση του, μπαίνει φραγμός στην παροχή της γνώσης.

Απέναντι σε ένα τέτοιου τύπου ¨ νέο¨ σχολείο, που αναπαράγει με το χειρότερο τρόπο το παλιό, λέμε κατηγορηματικά όχι. Διεκδικούμε ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο που θα σέβεται τους μαθητές, θα αναπτύσσει την κριτική τους σκέψη, θα προωθεί την αγάπη για την γνώση, θα διδάσκει την αλληλεγγύη και την συλλογικότητα, που τόσο πολύ την έχουμε ανάγκη σήμερα· ένα σχολείο χωρίς αποκλεισμούς.

Γι’ αυτούς τους λόγους, γονείς και καθηγητές είμαστε αντίθετοι στο σχέδιο της κυβέρνησης για τις αθρόες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων. Το υπουργείο θα μας βρει απέναντί του.

Με βάση όλα τα παραπάνω, προτείνουμε την δημιουργία, στο αμέσως επόμενο διάστημα, ενός κοινού αγωνιστικού μετώπου εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών, το οποίο θα ενώσει τη φωνή του με αντίστοιχες πρωτοβουλίες άλλων περιοχών και θα πραγματοποιήσει δυναμικές παρεμβάσεις σε δήμους και περιφέρειες, με σκοπό την αποτροπή οποιασδήποτε απόπειρας συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολείων. Ζητάμε:

  • Την καθιέρωση ορίου είκοσι (20) μαθητών ανά τμήμα. *-
  • Την γενναία οικονομική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών.
  • Καμία συγχώνευση – κατάργηση χωρίς την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Η αντίθεσή μας στις συγχωνεύσεις και ο αγώνας για την ποιοτική δημόσια παιδεία πρέπει να  αποτελέσει σημείο συνάντησης όλων των μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών και όλων των κινημάτων της τοπικής κοινωνίας, και να αποτελέσει κομμάτι του γενικευμένου αγώνα απέναντι στην αντεργατική και αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s